Zelené práce (pokračování)

27.05.2022 06:15

Ještě je asi brzy na hodnocení, ale někde již postřik na roztoče začel zabírat. Bílé plstnaté útvary zespod listů začaly hnědnout (některé plošně, jiné zase od okrajů), což by mohlo příznakem působení přípravků. Jelikož jsem použil Samite se sírou, nelze s jistotou říci, který zapůsobil. Porovnat to mohu mezi jednotlivými lokalitami, v jené byla jen síra, ale v koncentraci proti padlí. Na roztoče je koncentrace o mnoho větší, ale ne pro tento termín. Jelikož přišly další deště, postřik sírou o víkendu zopakuji, tentokrát použiji Sulfomax.

Porosty jsou průběžně smáčeny nepravidelnými dešti, které však nemají dlouhodobější charakter, a to by mohl být problém. Veškerá voda jde z povrchu velmi rychle do ovzduší, pod povrchem je však půda mokrá dostatečně. Včera jsem rotavátoroval pás půdy, která byla mulčována fólií, a vůbec se to nerozpadalo, ba naopak. Nože rotavátoru se zalepovaly mokrou hlínou a tvořily se hroudy. Musel jsem práci přerušit a pokračovat až po obeschnutí, což se úplně nepodařilo. Navečer jsem to tedy pohrabal, rozhodil travní semeno a uválcoval.

Nyní trochu podrobněji ke stavu révy.

  1. Tak nádherné porosty už dlouho nepamatuji. Růst je velmi bujný, barva listů jak má být, obrůstají snad i vinohradnické sloupky ;-)
  2. Násada květenství je obrovská, snad kadý keř ná tři min. tři na výhon. Jejich odstraňování budu muset věnovat hodně času
  3. Porosty jsou prozatím zdravé, nicméně preventivní ochrana nesmí být podceněna
  4. Podobně jako u květenství, tak i u letorostů je potřebná jejich probírka, i zde se objevují zdvojená i ztrojená rašení
  5. Vzhledem k dostatku spodní vláhy, bude u některých odrůd nutné osečkování, protože výhony již hodně přesáhly horní dvoudrátí. Souběžně s tím je nutno odstraňovat zálistkové výhony.
  6. Povrch půdy je suchý, tráva však roste stále, pravidelné sečení je na místě. Na povrchu se objevují praskliny, což je důsledkem rychlého vysušení povrchu.
  7. Půda pod révou je provrtána jako řešeto nějakými potvorami. Těžko říci zda je to krtek nebo nějací "šťůři". Hromádky se netvoří, jen se objevila spousta děr.

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode