Včera jsem procházel vinohrádek, koštoval a sklidil nějakou úrodu, kterou bohužel nemá kdo jíst. V současné době, kdy je nadbytek ovoce a zeleniny, je konzumace hroznů jen velmi okrajovou záležitostí, navíc kvalita je mnohdy pofiderní, a ani nádherné slunečné počasí nepřineslo u mnoha odrůd tu pravou kvalitu. Naštěstí neprší, a tak není réva ničena deštěm, ale "pouze" hmyzem, který se vrhá ve velkém na vše co je alespoň trochu sladké. Poškozené bobule hnijí a přitom nejsou ještě k jídlu, na fotkách vypadá vše "trochu" jinak, než se ve skutečnosti jeví.
Tím, že jsem vysadil spoustu odrůd, jsem si opravdu hodně nasr@l do vlastního hnízda. Nebudu si nic namlouvat, ale mnohé odrůdy z východu se sem prostě nehodí. Jsou stavěny na kontinentální počasí se zimními mrazy a horkými léty, záhřevnou půdou, která odráží teplo zpět vzhůru. Ani pěstební tvary se pro mnohé odrůdy nehodí.
Vše potřebuje svůj čas, a zvláště réva není vyjímkou. Některé odrůdy dokáží dozrát k velké spokojenosti, jiným zase nepomůže ani svěcená voda, a jedná se hlavně o odrůdy s velkými atraktivními bobulemi vodnaté struktury (tzv. měkýš). Letošní velmi rychlá sezona je téměř u konce a bobule již prostě nedozrají do požadované kvality. To že je sežerou sršni a vosy, tak to vem čert, ale při včerejším stříhání střapců jsem si všiml, že u mnoha z nich je již několik cm stopky hnědé a nevím, zda tudy ještě proudí živiny. To, že hlavy rychle zestárly je vidět i na vyzrání letorostů. Keře však stále tlačí do zeleného, a hlavy opět dosáhly obrovských rozměrů a hustoty. Stále více a více se objevují nové letorosty a květenství a je zcela běžné, že v místě vylomeného zálistku se objeví 3-4 nové.
Nemám k tomu odvahu, ale asi by to chtělo vymlátit (nebo přeroubovat) většinu keřů a nechat nějakých sedm odrůd typu Lora, Kodrjanka, Dašunja nebo Bananas. Každopádně bych mohl udělat to, že vezmu červenou izolepu a označím keře, u kterých nejsou ty správné předpoklady.
M.
PS: Zrovinka křoupám odrůdu Viktor VI (Burdak), kterou mám na zahradě na pergole. Strukturově není špatná, ale chybí jí cukry a přebývají kyseliny.