V sobotu jsem se čochtal na novém place a snažil se zlikvidovat nějaký ten plevel mezi řádky vinohrádku, v neděli jsem pak sklidil nějaké odrůdy a udělal pár likvidačních řezů. Odrůdy, které již nehodlám nadále pěstovat, jsem kvůli větší "přehlednosti" zastřihl tak, abych i po opadu střapců poznal tu kterou. Evidenci mám v PC, ale visačky na hlavách buď vybělilo slunce, nebo nějakým způsobem zmizely. Hlavním rozpoznávacím znakem odrůd k likvidaci je kmínek s jedním tažněm. Již po několika hodinách bylo vidět jak začínají vadnout první listy.
Stav révy je "stabilizovaný", tzn. že to co se ještě drží, tak pomalu nabírá na kvalitě, a to co zdechává, tak s tím toho již nic moc nenadělám. Musím konstatovat, že v tomto horkém létě se "vyšvihly" bulharské a italské odrůdy. Nezdá se to, ale zpracování většího množství materiálu pro prezentaci zde je poměrně časově náročné, takže popisky a fotky budu přidávat postupně. Snad se zítra dostanu i k tomu, abych bobule přeměřil, hodil na váhu a podíval se na cukernatost.
Nejdříve začnu u bulharské odrůdy Svilena, která mi zaplodila po dvou(tří?)leté přestávce. Svilena má velmi pěkné velké protáhlé bobule, jejich struktura je pevná a křupavá, chuť neutrální. Střapce jsou rozvolněné a mohou být hodně velké. Vzhledem k "zastrčené" poloze hlavy, jsem nebyl moc důsledný v provádění postřiků proti padlí, a to se bohužel na Svileně negativně projevilo. Svilena nemá problém s praskáním bobulí, poškození je důsledkem napadení padlím, vosáci na ni taky moc nejdou.
Jak je vidět na snímku, na osluněné straně mají bobule růžový nádech, ale tuto vlastnost má letos spousta bílých odrůd.
Uhlopříčka váhy má 5,5 cm, sladkost 17 %Bx je ideální, stejně tak jako struktura střapců.
Dunav je další odrůdou z bulharské produkce, a rovněž ji počítám k tomu nejlepšímu co mám vysazeno. Střapce nebývají moc velké, ale bobule krásné, poměrně odolné proti praskání i vosám, což je dáno pevnou strukturou bobulí. Vyobrazený střapec je jedinný, který poprvé na mladém keři narostl, a je nádherný. Možná by na keři ještě mohl zůstat aby nabral cukr, protože je asi o měsíc mladší, ze záložního očka. Už si nevybavuji proč letos tento keř neodkvetl (choroba?), ale mrazem to určitě nebylo. Sladkost 13-15%Bx není až tak moc, ale chuti to vůbec nevadí.
Dunav je spolehlivá a vděčná odrůda, vysadil jsem ho i na novém vinohrádku, ten očkovaný u domu budu likvidovat, další dva keře (tažeň i pergola) mám na zahradě. Na dalším snímku je společně se Svilenou.
Regina (Afuz-Ali) je poněkud rozporuplná odrůda, ale nedám na ni dopustit a našla si u mne na zahradě pevné místo. Je to pozdní odrůda, ale tady na jihu dozrává celkem spolehlivě.
Střapce na snímcích nevypadají moc vábně, protože jsou na nich stopy padlí, Regina se neřadí mezi odolné odrůdy, a protoje je nutno věnovat jí zvýšenou péči. To se mi bohužel na tomto štěpovaném keři nepodařilo. Na bobulích jsou již jen pozůstatky, ale na třapině je padlí "živé", protože v této době již opět napadá keře. Pravokořená mi již také plodí, jelikož se ale jedná o mladou výsadbu, tak jsou střapce menší, ale bobule velmi slušné.
Letos jsem "mateční" štěpovanou hlavu "restartoval", protože za poslední dvě sezony dosti utrpěla jarními mrazy. Jelikož raší docela pozdě, tak se i nějakým mrazíkům dokáže vyhnout, ale ne těm v květu. Nebyl jsem si jistý zda výhony, které raší u země, nepocházejí z podnože, a tak jsem si to letos musel ověřit. Podařilo se, a nyní již mohu hlavu silně omladit.
Některé letošní bobule jsou velmi velké, řekl bych že nadstandartně. Ve velikosti jsou rovněž velké rozdíly, nejspíše nějaké to horko nebo mokro v době květu. Na snímcích níže jsou signálky z mladé výsadby, bobule jsou slušné, střapce malé, ale milé.
DEVA MARIJA® ukázala první signálku v loňském roce, ale moc mne nepřesvědčila, dokonce jsem uvažoval o likvidaci. Bobule měkčí struktury, slupka s trpkým nádechem po rozkousání. Letos se urodilo několik střapců a jejich kvalita byla podstatně lepší. Bobule velmi slušné, sladké, slupka tentokrát "zavazela" jen trošku. Keř je umístěn trochu bokem, přistíněn Talismanem a igelity clonící rajčatový záhon, možná proto ji prudké slunce moc nepoškodilo.
Tuto odrůdu jsem zakoupil u Slovplantu a po loňské signální úrodě nabyl podezření, že se o tuto odrůdu nejedná. Napsal jsem jim mejla, ale odpověď byla z jejich pohledu jednoznačná - jedná se o Devu Mariju.
Dále jsem to již nehrotil, ale od Slovplantu si už nikdy nic nekoupím.
Deva nebyla ani nějak zvláště napadána vosáky, jen to všudypřítomné padlí na ní nechalo nějaké následky. Prozatím si ji nechám a uvidím v budoucnu jak s ní naložím.
Dále zde mám signálku odrůdy Gavril, která dosáhla sladkosti 20%Bx, a tím pádem se dostala do čela společně s Kišmišem Lučistým. Bobulky nejsou moc velké, ale sympatické. Je to po dlouhé době modrá odrůda s kulatými bobulemi, kterou mám vysazenu.
Do modrých odrůd jsem se nikdy moc nehrnul, ale když jsem měl možnost u kolegy - sběratele možnost spoustu odrůd ochutnat, tak jsem dosti radikálně změnil názor.
Uplynul týden, a stále ještě pár sklizených odrůd čekalo na "degustaci", bohužel některé z nich již nevydržely a z bobulí byla sračka. Tyto nepřeživší mám jen na fotkách ze zahrady. Níže jsou tedy odrůdy, které jsem již "nepoměřil". Kokl půjde pryč, Rozovyj Timur je novinka, která by mohla vypadat velmi zajímavě.
Arkadia na snímku vlevo je pravokořená.
Zbytky Afrodity, které ještě na pergole zůstaly jsou moc dobré. Nepoškozené bobule si svou kvalitu zachovaly a jsou moc dobré, přestože jsou na keři již nějaký ten pátek. Bobule jsou pevné, křupavé, a nabraly plně dostačujících 17% Bx. Ze Samby zůstalo již jen pár slušných bobulí, ovšem s cukernatostí 23%Bx, čímž se tato odrůda stala tou nejsladší v tomto roce. Velmi příjemnou chutí se slabým muškátem se projevila odrůda Lubimyj. Signálky velmi slušné kvality a dobré struktury dosáhly sladkosti 22%Bx.
Eva je hodně povedená bulharská odrůda, jejíž signální úroda na pravokořeném keři je velmi sympatická. Bobule zatím menší velikosti, kvalitní a pevné struktury, nepodléhající kdejaké otravné vose.
Následují snímky odrůd zmíněných výše (Afrodita, Samba, Ljubimyj).
U baráku je téměř zralá odrůda Original belyj, Sensacia se stále drží a je jedlá, ale o tom zase příště.
Zkusmo jsem šoupl do refraktometru Kodrjanku a naměřil "pouhých" 14%Bx. Kodrjanka visela u baráku min. měsíc, ale stejně všechna nedozrála. I na ní se projevila horka, která zablokovala normální průběh zrání a réva se "uvařila", zestárla a bobule zaměkly. Co se týče těch 14%, tak pro Kodrjanku je to plně dostačující.
28-9-2018
Original belyj opět nezklamal. Letos trpěl sluncem poněkud více než předchozí léta, ale to co zůstalo je kvalitní. Nějaké střapce jsou ještě na zahradě, ale tam nedosahují takových velikostí bobulí, navíc ještě nejsou úplně zralé.
Dal jsem tři dnešní vzorky odegustovat manželce a ta Original vyhodnotila jako chuťově nejlepší, ale vadí jí velká semena, a tak preferuje spíše Afroditu. Original je "nejčerstvější", a tak možná i proto má navrch oproti odrůdám visících na keři dva měsíce.
Sensacia opět nezklamala, klasicky velmi velké bobule, kvalitní rozvolněné střapce, jen jsem ji letos asi "trochu" přetížil. Má letos už něco za sebou a tak jsou na ní i nekvalitní bobule, slunci odolává téměř bez následků.
Afrodita zůstala již jen v podobě jednoho střapce, ale zdravé bobule jsou na ní velmi kvalitní. Chtěl jsem ji u baráku již letos zlikvidovat, ale asi ještě počkám, jak se projeví pravokořená výsadba na zahradě. Kiwi asi nenaroste do výšky pergoly, takže jeden výhon na příští rok nechám. Podobně nechám ještě i Kišmiš lučistyj, je oproti Afroditě méně náchylný na deště a mokro. Při likvidaci těchto odrůd se pokusím o jejich vyrytí a přesazení. U Afrodity se jedná o štěpovaný keř, jsem navíc zvědavý, jak se v růstu a hlavně v plodnosti projeví ty nově vysazené pravokořené. Štěpovaný keř roste jako divý, bohužel nevím na jaké podnoži jsem ho zakoupil, protože v té době jsem se s komunikovat s révou teprve učil.
29-9-2018
Graf Monte Christo letos dozrává opět nerovnoměrně, což je u této odrůdy celkem běžné, ale v horkém létě dozrál "ve zkrácené lhůtě", což se více negativně projevilo na jeho kvalitě. Bobule nejsou tak pevné a křupavé jako v předchozích letech, navíc je jejich velikost více nevyrovnaná.
Novinka letošního roku - Original černyj - mne příjemně překvapil. I přes nepříznivé povětrnostní podmínky, které panovaly v době zrání, si zachoval "důstojnost", a bobule si udržely pevnou a křupavou strukturu.
M.