V návaznosti na předchozí článek, přináším další aktualizaci stavu ochrany révy tímto způsobem. Ona to vlastně není ani tak aktualizace, jako spíše potvrzení mých úvah a stavu.
Včera jsem pro jistotu sklidil pár střapců Arkadie, protože do bobulí se pustili mravenci. Jako ochrana proti hmyzu byly použity pytlíky z jemné rašloviny, které však nejsou pro mravence překážkou. Překážkou není ani výška střapce (tyto byly zhruba půl metru nad zemí), protože včera navečer jsem mravence viděl na Talismanovi ve dvoumetrové výšce. Toto tedy bylo to pomyslné poslední polénko, a do budoucna budu postupně přecházet na pytlíky organzové. Mravenci se jimi neprotáhnou a ani vosy nebo včely se přes tento materiál tak lehce nedostanou, otázkou zůstávají sršni, u kterých mám podezření, že dokáží i tento materiál prokousat (nebo že by to dělali ptáci?), ale to už je extrém. Níže jsou snímky i s pachateli.
Nevýhodu menší prodyšnosti organzy budu eliminovat zastíněním listy, v extremních případech bílou netkankou nebo vložením obyčejného papíru do pytlíku.
Budu se již opět opakovat, ale tyto starosti jsou jen taková "zábavička", protože hlavním problémem a největším nepřítelem révy stále zůstává padlí. Nebýt jeho, tak odpadá 80% starostí, zbývajících 10% má na vině plíseň, 9% zůstává na vodu, mráz a kroupy, 1% na hmyz. Níže je jeden z mnoha případů, co dokáže padlí způsobit na zrajících střapcích. Konkrétně se jedná o Bělehradský ze skleníku, kde z hnijících bobulí uvnitř střapců již tekla sladká voda a uvnitř sítěk bylo plno ovocných mušek.
Dále je zde jedna ukázka, jak padlí dokáže zastavit růst bobule. Tady se jedná o skvělou odrůdu Samba, a je to její letošní veškerá úroda po dvojích mrazech.
Réva v pokračujících teplech dozrává velmi rychle, a hlavně dozrávají skoro všechny odrůdy současně. Nafotil jsem zrající sortiment, ale o tom až někdy příště, protože vyrážím na sever Moravy. Že bych někde koupil burčák? Kdo ví, jak by se prodejce tvářil, kdybych si vzal okoštovat bobuli z hroznu, které mají vystaveny jako materiál na výrobu, a prdl ji na cukr do refraktometru? Za pokus by to stálo.
M.