První květnový víkend (a jak to dopadlo)

08.05.2022 06:36

byl (a stále ještě je) ve znamení vody a mokra. Teploty se sice pohybují ráno kolem 12°C, ale je syrovo, a pokud odpoledne vyleze slunko, tak docela dusno. Včera jsem vyvázal pár hlaviček na zahradě a v týdnu vyndal ze země kontejnerované sazenice, o které už druhý rok pečuji a nevím co s nimi. Prostě se o ně jen starám. Ještě mám na několika místech zakopány v zemi řízky (další jsou v ledničce), u kterých už ani nevím na co jsem je odebral. Možná na přeroubování, možná na náhradu nevhodných odrůd, možná jen tak pro sousedku a protože jsem likvidoval nějaké keře u domu.

Po loňském roce jsem začal litovat toho, že jsem révě věnoval tolik prostoru a času, ale ono je podobné i např s ovocnými stromy. Mrazy a následný chlad s vodou zlikvidoval z většiny letošní úrodu peckovin, jádroviny jsou rovněž poškozeny mrazy, a to co zbylo doráží škůdci a choroby. Největší podíl na zničení letošní úrody má opět voda. Mráz trval krátce, ale pokud je týden kosa, studený vichr a chčije do květů, tak co to může udělat. Nyní již mumifikovaná Promáčená neopylená květenství visí na větvích jak cáry mokré hadry. Ale na druhou stranu, mám přece plné barely a mohu zalévat co hrdlo ráčí.

Včera ještě skoro celé dopoledne sralo a až k polednímu vylezlo slunko. Vyrazil jsem na zahradu a dvě hodiny ztrácel čas sekáním trávy s pampeliškama, která za pouhopouhý týden opět nechutně narostla. Dnes se chystám do vinohrádku a hrozím se toho, co tam zase najdu.

20220508-06321520220508-063241Réva se zatím drží a asi obráží všechny keře (ještě jsem nenalezl ani jeden, u kterého tomu tak není), u domu jsou výhony již i půlmetrové (Lora), a předehnaly tak i ty skleníkové. Původně jsem chtěl u některých zajímavých zahradních odrůd ještě odebrat řízky, tudíž nebyly letorosty ještě definitivně zastřiženy. Vzhledem k pokročilé době rašení, už to nechci dělat nyní, a tak přikročím jen k vyvázání tažňů a vylamování rašících výhonků. Aktuální je rovněž vylamování zdvojených nebo ztrojených  mladých výhonů.

Ve vinohrádku bude po týdnu určitě zase zapleveleno, a dokud to neobeschne, tak nemá smysl sekačku ani vytahovat, semlela by to jen do zelené masy. Hlavním úkolem tedy bude vyvázání letorostů, možná i vysadím nové sazenice do uvolněných míst, záleží kolik času budu mít, protože se sem už zase od jihu ženou ty mokré sračky. Mám připraveno pět odrůd. Dvě nové (Banana + ?) a tři, které chci přesunout ze zahrady (Velika, Kišmiš lučistyj, Svilena).

Zakořeňování řízků proběhlo letos úspěšně, ale dokud to neporoste ve vinohrádku, tak vyhráno není. Bylo jich sice jen pár, ale zjistil jsem, že čím méně  rozmazlování, tím je úspěšnost větší. Před chvílí jsem vytáhl ze země řízky, které byly zabaleny v bílé netkance. Řízky již nastartovaly z pupenů a tak jsem je dal do kbelíku s dešťovkou, abych je mohl nechat zakořenit.

A jak to dopadlo?

Vyrazil jsem do vinohrádku kolem deváté hodiny a začalo srát, takže jsem tam ani nedorazil a počochtal se ve sklenících na zahradě. Po dvanácté jsem vyrazil k domovu a soplit přestalo. Vody nespadlo nějak extra moc, ale vše je neustále odporně mokré....

Přijel jsem domů a vylezlo slunko, po třetí hodině odpolední jsem vyrazil znovu do vinohrádku. Přezul jsem se a přesunul se do vinohrádku. Vyvázal jsem asi deset hlaviček a začalo zase chcát. Mokrý jsem se vrátil domů a přešla mne chuť něco dělat. To už je fakt na posrání, u baráku bylo sucho....

M.

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode