Probírka střapců a další práce

18.06.2016 17:08

Na zahradě réva začíná kvést, ale u baráku se už dostala do fáze kdy bude nutné udělat srdcervoucí probírku velkého počtu střapců. Jelikož je jich opravdu hodně velké množství, tak musím vymyslet nějaký postup jak na to. Nejspíše asi zredukuji počty střapců na jednotlivých letorostech, pak si od této infarktové práce pár dnů odpočinu a následně se vrhnu na zredukování počtů na hlavě. Jelikož jsou střapce i hodně velké, tak budu muset brát ohled i na velikost pytlíků, které je pak budou chránit proti vosám a spol.. Vloni se mi osvědčilo nechat na pergolách větší počet hroznů, ale zmenšit jejich délku.

Na zahradě, oproti loňskému roku, budu této situace poněkud ušetřen. Mrazy to již zredukovaly za mne, a bude otázka hlavně pozdních odrůd, protože ty z toho vylezly relativně nejlépe, úplně nejlépe pak Regina (Afuz-Ali). Problém bude i s tvary hlav, protože plodonosné rašení ze spodních částí kmínků poněkud zdegradovalo tvary "tažňů a polotažňů".

Průběžné vylamování zálistků je mou každodenní činností, stejně tak zalamování délek letorostů. Na místech odstraněných zálistků se již objevují stále nové a nové zálistky, a tak je furt co dělat.

Rovněž jsem provedl "vybalení" a kontrolu nedávno naroubovaných řízků, a dnes narouboval tři dvouočkové zelené výhony Afrodity na předem vyhlídnuté keře. Výsledky roubování jsou zatím nejisté, něco se rozjelo a něco ještě nezačalo rašit. Z jarního roubování se rozjela přemrzlá Sensacija, ale obě Afrodidy již nějaký ten pátek čučí (proto to dnešní roubování).

 

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode