Příznaky padlí na révě.

06.08.2016 09:31

Na plíseň jsem si zanadával již včera, a nyní se bohužel vrací další sajrajt, tentokrát ve formě zákeřného padlí. Někdo někde v nějaké diskusi nedávno psal, že stačí oplach deštěm a problém s padlím není, a tak nevím jestli su hňup a nebo jen blbě vidím. Nepovažuji se za odborníka na choroby, ale musím konstatovat že letos nedokázali na přinesené vzorky jednoznačně zareagovat ani ve vinařských potřebách, a to si jejich zkušeností velmi vážím.

Zákeřnost padlí je v jeho "neviditelnosti", pokud se objeví na listech tak to znamená, že na letorostech již je. Na snímku níže je napadená část označena kroužkem, ale na fotce je to velmi špatně viditelné, stejně tak jako v reálu.

103 3834

Na stonku se objeví šedý povlak, který lze setřít prsty a při očichání je cítit charakteristická smrad houby. Na listech se následně objevují šedavé skvrny, někdy se listům začínají nejdříve "jen" vlnit okraje.

103 3832103 3833

Tohle jsem objevil na výhonu Slípácké odrůdy "Veliký bílý", kterou jsem nechával jako podnož na roubování. Už jsem na ni rouboval několikrát, ale nikdy se mi nic neujalo, a to je možná dobře, protože se jednalo např. o odrůdu Vostorg krasnyj a ten zrovna není výhrou v loterii. Tím pádem je o osudu této hlavy rozhodnuto (RiP).

 

Když už jsem vzpoměl z našich daní socialistickou €U štředře dotované odborníky-vinaře-prodejce, jejichž vinohrady s chemickými podniky na velkovýrobu vína se táhnou za daleké horizonty až do Maďarska, Itálie nebo Moldávie (tam všude má původ to pravé "moravské božolé"), tak se musím pouze pousmát. Ani americký kouzelník a iluzionista David Copperfield by nedokázal z jednoho řádku udělat pár vagonů ledového vína v zimě když nemrzne. ;o))))))))))))), o slámovce nemluvě.

Jelikož mne kdysi Bílovčáci (Slípáci) podfoukli a místo "Velikýho bílýho" mám "Malý zelený", tak jsem byl nucen se postupně obrátit na jiné zdroje a výsledek vypadá jinak. Holt nějaký malý rozdíl tam je.

103 3838103 3839

Na pět minut vylezlo slunko, ale už je zase hnusná mokrá kosa, ani vítr není aby to osušil .......

103 3835

Už nyní je to docela jedlé a pěkně křupavé, ale je třeba taky nabrat cukry aby to bylo výborné a k vychutnání.

 

 

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode