Everest je již de-facto zralý, ale ještě ho nechávám nabrat cukry. Nádherné, velké a křupavé bobule jsou mi velmi sympatické, přestože jsem hodně zatížený na bílé protáhlé "cecky". Takhle nějak si révu představuji. Ještě nyní odeberu jeden fazoch a zkusím ho naroubovat do zeleného na zahradě.
Pro porovnání velikosti bobulí jsem přiložil právě sklízenou Loru, u které jsem naměřil jen 12°Bx, přesto je Lora již v pohodě jedlá. Bobule Everestu jsou větší, ale jedná se o signálku, takže předpokládám že u větších hroznů budou o něco menší. Doposud v mém sortimentu v drtivé většině případů převažují bílé nebo růžové odrůdy.Po letošku se to asi změní, protože jsem vysadil mnoho zajímavých modrých odrůd, takže se necháme překvapit.
10.08.2018 17:20
Sklidil jsem signálku Everestu a poměřil na sladkost. Střepec o váze 660g není zdaleka rekordní, ale má ideální velikost pro konzumaci. Bobule jsou velké, srovnatelné s velikostí bobulí Talismanu, ale abych pravdu děl, tak konkrérně tento Talisman velký moc není. Velikost bobulí v mnoha případech převyšuje i cherry rajčátka. Sladkost jsem naměřil "jen" 13°Bx, ale je to plně dostačující, hmotnost bobulí se pohybuje mezi 15-16ti gramy.
Jak jsem zmínil výše, tak jsem i učinil. Narouboval jsem řízek ze zálistku do mladého výhonu na zahradě. Uvidím zda se ujme a zda případně stačí vyzrát. Přece jen byl výhon již poněkud "tvrdší", ale naděje umírá poslední.
M.