Konec ledových mužů? (aktualizováno)

08.05.2019 06:45

Včera se teplota nebezpečně přiblížila k nule (1,6°C), v Mikulově mi říkali o ledíku na vodě v kolečkách, info o záporných teplotách ve vinohradech jsem dostal i od jednoho montážníka. Já osobně jsem byl na kontrole zahrady a vinohrádku včera navečer a vše bylo ó-ká. O to nebezpečněji to vyhlíželo, protože obloha byla vymetená a hrozilo celonoční jasno, což znamená velký pokles teplo. Přál jsem si dokonce deště, protože v této době je furt lepší fialový hnus než pomrzlá réva. Vyslyšen jsem však nebyl (a to jsem si dal panáka i na kALÓSKA) a tak nezbývalo než trnout jak to dopadne. Teplota mezi čtvrtou a pátou spadla na půl stupně nad nulou, takže snad vše dobře dopadlo, musím to však ještě osobně zkontrolovat. S "křížkem po funuse" přichází ten slavný fialový hnus, chcát má od zítřka až do úterka.

Nejpozději o víkendu bych se chtěl již pustit do "odtubusování" sazenic révy, hlavně těch bohatě rostoucích, a tubusy použít na ochranu nově zakořeněných odrůd. Samozřejmě že bude záležet na množství srážek, protože do bláta se mi tradičně nechce. Meziřádky zatravněné nemám, a asi ani zatravňovat nebudu, chce to rovněž zrušit "protimrazové" růvky okolo sazenic a celkově porovnat zeminu pro budoucí odplevelování za pomoci hrkače.

Minulý týden jsem konečně provedl preventivní postřik proti padlí na hlavičkách u domu (Kumulus). Další postřik provedu až po odkvětu. Zde musím révu již vyvazovat, protože některé výhony jsou delší než jeden metr. Udělal jsem hodně hluboký řez, a i přesto má réva obrovskou násadu květenství, aby nedocházelo ke zbytečnému zahuštění. Jedním z důležitých kroků řezu bylo dostat révu od stěny domu, abych co nejvíce minimalizoval možnost napadení padlím.

20190505-16283220190505-162848

Ještě přikládám pár aktuálních snímků z uplynulého týdne ze zahrady, kde se mi při instalaci drátěné ochrany proti vylomení očka pofařilo očko vylomit. Naštěstí je tam ještě záložní, ale stejně bych si naliskal.

 

 

20190505-16280820190505-163114

1. máj u domu

20190501-073014

8.5.2019 odpoledne

20190508-141720Odpoledne jsem vyrazil na zahradu na kontrolu následků ranního chladu. Už kousek za bránou jsem si všiml chycených brambor u sousedů, batátů na našem záhonu, a pak už to šlo ráz na ráz .... Bohužel mrazík dosáhl téměř na všechny odrůdy a bylo jedno, zda u země nebo ve dvou metrech. Našel jsem pár vyjímek u hlaviček, které jsou umístěny v těsné blízkosti zahradních domků. Na květenství jsem poškození neviděl, jen na listech, takže případné následky budou viditelné až později. Udělal jsem sice pár fotek, ale bohužel byly špatně zaostřeny, takže nejsou moc dobré, napomohl tomu i vichr, který celý den casnuje letorosty.

Se špatným pocitem jsem se přesunoval do nového vinohrádku, a i zde byla vidět mrazem spálená nať brambor. Černé myšlenky se po prohlídce révy vytratily a musím s uspokojením konstatovat, že jsem zde žádná poškození nenašel. "Odrůvkoval" jsem jeden řádek révy, odstranil několik tubusů a hráběmi porovnal jedno meziřadí.

M.

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode