pokračuje v plné síle. Téměř celá úroda révy visí na keřích a je převážně určena k likvidaci. Vše je nalito vodou a pokud to nepopraskalo, tak to likvidují sršni a následná hniloba. Většina hroznů se nedá jíst, bobule jsou jako hubka a sladkost o ničem, trpká chuť přetrvává. V pracovním procesu je několik dlouholetých vinařů-amatérů, a podle jejich vyjádření bude úroda špatná. Jsou postveni před volbu sklízet révu v pauzách mezi dešti při cukernatosti 18°Bx, nebo ji nechat viset a riskovat její likvidaci vodou. Od začátku měsíce téměř denně prší, slunce je poskrovnu a po ránu kosa jako prase, prostě fialový hnus.
Nějaké střapce jsem sklidil domů a do práce, ale má konzumace většinou spočívá v obírání jednotlivých bobulí, které jsou ještě jakž-takž zdravé. Mohl bych zde vložit foto nádherných střapců a vychválit je do nebe, ale realita je přec poněkud někde jinde. Pár příkladů nyní uvedu, foto mohlo být ještě krásnější, pokud by svítilo slunce.
Úroda velmi pěkná, že? Ale co je z toho opravdu k jídlu? K tomu nejlepšímu co letos dozrálo patří panenská úroda odrůdy Velika. Velké, pevné, křupavé a hlavně sladké bobule, mne opravdu nadchly, a tato odrůda nahradí některé z parodií na révu. Ukázka je na prvním snímku úrody v modrém lavoru, kde leží úplně nahoře.
Níže je ukázka odrůdy Viktor VI (Burdak), která je vedena po "pergole. Jednotlivé bobule jsou kvalitní (je to poznat dle barvy) a hodně velké, možná zde hrálo roli i poněkud větší zatížení, ale hlava je na druhou stranu hodně velká a roste bujně. Na třetím snímku je vidět vyzrálé nejen dřevo, ale i šťopka, a já si kladu otázku: Může v tomto případě hrozen ještě normálně komunikovat s keřem?
Dále je ukázka odrůdy pozdní Original černý, kde je dle mého názoru nádherně vidět, jak je hlava o mnoho starší než střapce. Může toto ještě dozrát? Horké a slunečné počasí hodně révu popohánělo, ale likvidaci keře má na svědomí měsíc vody.
Dále tu mám ukázku odrůdy Lora, která je zralá doslova na půl. Na půl v tom smyslu, že osluněná část je skoro jedlá, zastíněná žádná sláva. Jinak střapce pěkné, bobule velké, jejich struktura dle mých představ, i zde asi hraje roli přetížení. U domu mám Loru již "sklizenu", celou úrodu jsem na začátku měsíce vyhodil, bo díky vodě shnila.
Vzhledem k nekonečnému zásobování révy vodou, popraskalo celkem málo odrůd, takže být příznivcem "voda je potřeba", byl bych spokojen. Jenže voda poničila úrodu z poněkud jiné stránky. Jednak je všechna v bobulích kde blokuje tvorbu cukrů, takže nedozrála a už ani nedozraje. Co by asi na to řekli vodní radílci, kteří mají vody dost už po čtyřech dnech, kdyby jim chcalo měsíc v kuse?
Na závěr ještě vzpomenu Galahad, který mám stále ještě možnost koštovat, protože na keři zůstaly viset asi tři střapce. Nejsou sice již moc vzhledné, ale bobule slaďoučké, pevné a ani hmyzáci jim moc nevěnují pozornost. Mám obavy, že namnožený Galahad ve vinohrádku není Galahadem, ale Lorou, stejně tak jako na zahradě, kde o tom již nemám pochyb. Zatím ho nechám na pergole, kde se osvědčil a zlikviduji Afroditu, která mu zde doposud konkurovala, hyn se hukáže.
M.