V pondělí dorazil z Číny refraktometr, a tak nyní mohu mít i informace o sladkosti sklízených bobulí jednotlivých odrůd. Stolní odrůdy jsou v konzumní sladkosti, ale po změření je vidět že to skáče jak sviňa, a chuťový vjem skýtá mnohá překvapení. Uvedu případ, kdy odrůda Eva je křupavá a poměrně sladká, kdežto Vostorg krasnyj vodnatý a s trpkou slupkou, a přitom podle měření má Eva cukru o hodně méně (u Evy jsem naměřil 12°Bx, u Vostorgu kr. 16°Bx).
Nejdříve začnu u tohoto krasavce. Pomalinku se vybarvuje a nabírá na sladkosti, doufám že to bude ještě pokračovat, protože hodně bobulí uvnitř velkých střapců má ještě žlutozelenou barvu. Na snímku je jeden střapec z různých pohledů.
Tentokrát střapec výborné kvality, bez větších poškození. Zde se opět ukazuje rozdíl mezi chuťovým vjemem a naměřenou sladkostí.
Další krasavci s obrovskými bobulemi, kteří se jako jedni z mála letos osvědčili, a jeví se jako největší držáci. Nechávám je, aby ještě načerpali co nejvíce energie babího léta.
Eva je ze sklízených odrůd nejpozdnější, ale vzhledem ke struktuře bobulí je již ke konzumaci vhodná. Je to bulhar, trochu mi připomíná Reginu (Afuz-Ali), jako vitis vinifera je hodně náchylná na plíseň a potřebuje ošetření, ale je mi moc sympatická.
patří letos k méně zralejším odrůdám, jedlý však již je, a musí být, protože se na něm začínají projevovat negativní následky napadení padlím.
Tento naroubovaný Julian mi plodí druhým rokem. Dostal jsem řízky, které by měly mít původ u Slovplantu, má poměrně hodně tmavou barvu bobulí, a tak je zde určitá pochybnost.
Glaša letos zaplodila ze záložních oček kousek nad zemí a střapce jsou poměrně malé, bobule taky. U této odrůdy jsem pozoroval rozdíl v poškození chorobami mezi "rozvolněným" a "naducaným" střapcem. Glaša patřila se svými 19°Bx mezi nejsladší odrůdy.
byl podroben velkému protřídění, aby zůstaly jen bobule vhodné ke konzumaci.
Z této odrůdy zůstaly jen torza po napadení plísní i padlím. Přestože je ve skleníku tak při rašení omrzl, choroby ho napadly i v místě dislokace.
Nejsem si jistý, zda si tuto odrůdu ponechám. Zkusil jsem ho i naroubovat na výhon Glaši, zde ale není jistota zda vyzraje a bude schopen růstu. Vloni mi ho ve skelníku sežrali vosáci, letos po omrznutí vyrašil hodně pozdě, možná že i to je důvod současné devastace chorobami.
patří mezi nejsladší, je to však její poslední sezona.